Papa, jo vull ser youtuber… o no?

Post disponible en CAT / CAST

 

> CAT
La setmana passada em vaig topar (a Facebook) amb aquest increïble vídeo on pare i filla (28 i 5 anys respectivament), cantaven un dels clàssics contemporanis de Disney “You’ve got a friend in me” de “Toy Story”.

 

Un vídeo emocionant, senzill, ben enregistrat, net i aparentment espontani: sofà, pare mans a la guitarra, nena de 5 anys sense sabates cantant com els àngels… va directament a tocar la fibra, emocionant de debò.

 

Passada la primera impressió i descobrir que el vídeo ha tingut 63 milions de visualitzacions a Facebook (en unes hores…) començo a donar-li voltes i a cercar….
Saltant d’aquí cap allà arribo al canal de youtube de la nena (Claire Ryan)…. si, té un canal de youtube.

 


 

És en aquest moment quan el valor espontani del vídeo perd una mica de valor. És obvi que darrera la nena de 5 anys hi ha algun adult que l’està condicionant, corregint, enregistrant, editant i exposant…
Una cosa és agafar un dia al teu fill/a, guitarra, càmera i dir “vinga! cantem aquella cançó que ens queda tant bé!” i que surti molt bé i pujar-la a youtube senzillament per compatir i emocionar… i una altra cosa és fer un vídeo que nodreixi la plana personal de la nena, per aconseguir… exactament què? visionats?
El canal de la Claire té 35 vídeos i tenen entre 20 mil i 12 milions de  reproduccions.

 


 

Els altres vídeos de la Claire són però molt més elaborats, molt ben enregistrats i editats al detall. Veiem a la nena cantant i passejant per càstings, platós i amb algunes celebrities.  Cal afegir que la petita estrella no només canta molt bé sinó que també parla amb una habilitat no pròpia d’una nena de 5 anys, certament apunta maneres.

 


 

De fet, la Claire es va fer famosa ja per un altre vídeo en la que cantava la cançó de Disney “La sirenita”. Diferents mitjans se’n van fer ressò. La posada en escena era però més elaborada i la Claire tenia només 3 anys…

 


 

La meva mirada es va centrar llavors en el pare, músic, compositor de peces musicals per a anuncis i produccions audiovisuals, no és estrany.

El pare també té el seu propi canal de youtube, per suposat, però el numero de subscriptors i reproduccions no té res a veure en absolut amb les xifres de la nena.


 


 

La tendresa de la Claire és indiscutible, també el resultat immaculat dels vídeos. Segurament el pare ha fet molta feina acompanyant i corregint a la Claire.
Però… fins a quin punt el pare no està utilitzant a la seva filla? em dona la sensació (i és una opinió) que està venent la seva feina a través d’un producte d’èxit, un experiment: la seva filla. I això és el que em grinyola.
Hi ha una frontera molt prima entre el sentir-se orgullós d’un fill i compartir-ho amb amics; i el fet de construir un relat al voltant d’un fill per aconseguir visionats, likes, etc…
L’impacte del darrer vídeo a través de FaceBook ha estat espectacular, va ser buscat? Segons alguns mitjans acumula ja més de 140 milions de visualitzacions…
Si només hi hagués un o dos vídeos de la Claire, dins del canal de youtube del pare, es podria entendre com un senzill compartir una cosa que emociona. Però quan has creat un canal de youtube, una plana de Facebook amb la imatge i nom de la nena, la portes a platós de Tv, etc… és una altra cosa.
Crec que no li estan fent un favor a aquesta nena.

 


 

Tot i això, pot ser que tingui mota sort, que el seu pare tingui molt clars els límits i que senzillament li estigui “obrint” una porta a una carrera professional brillant, però… es pot fer això amb una nena de 5 anys? a tall de recordatori, el primer vídeo viral de la nena el va fer amb 3 anys…

 

Compte amb el que fem amb els nostres fills, no només a nivell massiu en programes de música i cuina, també cal reflexionar sobre com els pares anònims els mostrem a les xarxes. Es pot fer? crec que si, però amb cura i sobretot… sentit comú. El que avui pot fer molta gràcia es pot girar a la contra del menor quan tingui “ús de raó”.
Podem passar del “que mono!” (que diem els adults quan veiem el vídeo) a la bronca que el fill pot adreçar anys més tard al pare: “perquè em feies fer aquells vídeos quan era petit??? ara els vull esborrar i ni Facebook, ni youtube, ni google, ni els programes i revistes que els van usar no ho fan… i no m’agrada!!!”

 

El 2 de febrer, la parella formada per pare i filla van visitar un dels talk shows més importants dels EU (Ellen). La conductora i presentadora, Ellen DeGeneres, els hi va fer una breu entrevista en la que francament no va sortir res d’interessant. Explotar una mica més el “que mono” enlloc de preguntar al pare el “perquè?”. Potser un late show no era el lloc per aquesta reflexió… o potser si?
El que si van fer, per suposat, va ser cantar “la cançó” en un set preparat per a l’ocasió al més pur estil americà: sofà, núvols, Disney… sucre.
El vídeo del programa a youtube, això si, ha obtingut més de 2 milions de reproduccions en 4 dies.

 


 

Acabo amb aquesta imatge que apareix al canal de la Claire quan s’acaben els vídeos… em queda clar…

> CAST

La semana pasada me encontré (en Facebook) con este increíble video donde padre e hija (28 y 5 años respectivamente), cantaban uno de los clásicos contemporáneos de Disney “You’ve got a friend in me” de “Toy Story”.

Un video emocionante, sencillo, bien gravado, limpio y aparentemente espontaneo: sofà, padre manos a la guitarra, niña de 5 años sin zapatos cantando como los ángeles… va directamente a tocar la fibra, emocionante de verdad. 

Pasada la primera impresión y descubrir que el video tuvo 63 millones de visualizaciones en Facebook (en unas horas…), empiezo a darle vueltas y a buscar…

Saltando de aquí para allá llego al canal de youtube de la niña (Claire Ryan)… si, tiene canal de youtube…

Es en este momento cuando el valor espontaneo del video pierde un poco de valor. Es obvio que detrás de la niña de 5 años hay algún adulto que la está condicionando, corrigiendo, gravando, editando y exponiéndola.

Una cosa es coger un día a tu hijo/a, guitarra en mano, cámara y decir….”vamos! cantemos aquella canción que nos queda tan bien!”, que salga bien  y subirla a youtube sencillamente para compartir y emocionar… y otra cosa es hacer un video que alimente la página personal (/profesional??) de la niña, para conseguir… ¿exactamente que? ¿visionados?

El canal de Claire tiene 35 vídeo y tienen entre 20mil i 12 millones de reproducciones.

Los otros videos de Claire son mucho más elaborados, muy bien grabados y editados al detalle. Vemos a la niña cantando y paseando por castings, platós y con alguna celebrity. Hay que sumar a esto que la pequeña estrella no solo canta bien sino que también habla con una habilidad poco usual en una  niña de 5 añors, ciertamente apunta maneras.

De hecho, Claire se hizo famosa por otro video en el que cantaba la canción de Disney “La sirenita”. La puesta en escena fue más elaborada y Claire tenía solo 3 años… 

Mi mirada se centró entonces en el padre, músico, compositor de piezas para anuncios y producciones audiovisuales, no es extraño.

El padre también tiene su propio cana de youtube, por supuesto, pero el número de suscriptores y reproducciones no tiene nada que ver en absoluto con las cifras de la niña.

La ternura de Claire es indiscutible, también el resultado inmaculado de los videos. Seguramente  el padre acompaña y corrige a Claire.

Pero ¿hasta que punto el padre no utiliza a su hija? me da la sensación (y es una opinión personal) que esta vendiendo su trabajo a través de un producto de éxito, un experimento: su hija. Y esto es lo que me deja intranquilo.

Hay una frontera muy delgada entre sentirse orgulloso de su hijo/hija y el utilizarla para conseguir visionados, likes, etc…

El impacto del último vídeo a través de Facebook ha sido espectacular, ¿fue buscado? Según algunos medios acumula ya más de 140 millones de visualizaciones..

Si estuviéramos hablando de dos o tres videos de Claire en el canal de youtube del padre sería una cosa, pero cuando has creado un canal de youtube, una página de Facebook con la imagen y nombre de la niña y la llevas a platós de televisión, etc…. entonces es “otra” cosa.

Creo que no le están haciendo un favor a Claire.

Aún y así, puede ser que tenga mucha suerte, que su padre tenga muy claros los límites y que sencillamente le esté “abriendo” una puerta a una carrera profesional brillante, pero… ¿se puede hacer algo así con una niña de tan solo 5 años? como recordatorio, el primer video de Claire se hizo cuando tenía 3 años…

Cuidado con lo que hacemos con nuestros hijos, no solo a nivel masivo en programas de televisión de música, talentos y cocina, también merece una reflexión el como los padres “anónimos” los mostramos en la redes. ¿Se puede hacer? creo que si, pero con cuidado y sobretodo… sentido común. Lo que hoy puede hacer mucha gracia se nos puede girar en contra cuando el menor tenga “uso de razón”.

Podemos pasar del “que mono!” (que decimos los adultos cuando vemos el video de Claire) a la bronca que el hijo puede propinar al padre años más tarde: “¿porque gravabas esos videos cunado era pequeño? ara los quiero borrar y están por todas partes…¡no me gusta!”

El 2 de febrero, la pareja de padre e hija, visitaron uno de los talk shows más importantes de los EU (Ellen). La conductora del programa (Ellen Degeneres), les hizo una breve entrevista en la que francamente no salió nada interesante. Estirar un poco más el “¡que mono!” en lugar de preguntar al padre el “porque”. Tal vez un late show no era el lugar para esta reflexión… ¿o tal vez si?

Lo que si hicieron, por supuesto, fue cantar “la canción” en un set preparado para la ocasión al más puro estilo americano: sofá, nubes, Disney… azúcar.

El video del programa en youtube consiguió más de 2 millones de reproducciones en 4 días.

Acabo con esta imagen que aparece en el canal de Claire al finalizar una reproducción… me queda claro…

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>