$ocial video

 

                                                                                                                                                                      CAT / CAST  avaiable

CAT >

Les coses a Internet, en el fons, no passen tant ràpid… miro d’afinar una mica…

Quant de temps fa que es parla del Vídeo a la Carta o Video On Demand? (VOD)?

Alguns dels que treballem en el sector audiovisual parlem de que el futur (o present) passa perquè l’espectador pugui triar el contingut de vídeo quan vulgui, sense dependre dels horaris que les televisions imposen… i no és fins ara quan la cosa comença animar-se de debò.

A través dels televisors intel·ligents connectats a internet (SmartTVs), les cadenes comencen a oferir els seus programes a la carta. També serveis a través d’Internet tipus Netflix, Google Play, iTunes, o les apps i plataformes pròpies de cada cadena (3alacarta de TVC, etc…) estan fent possible aquesta realitat.

Però tot i així, aquest consum encara no és massiu. Els que en som usuaris en proclamem les seves virtuts, fem soroll al voltant del tema i fem els esforços que calgui per usar-ho però… en realitat, encara no està del tot implantat. Se’ns dubte cal que hi hagi un canvi d’hàbits socials important, per massificar-ho cal que l’oferta sigui més senzilla i unificada.

 

Revolució social, no tecnològica.

Però quan semblava que la gran innovació estaria relacionada amb el VOD (la tecnologia ho començava a permetre…), van arribar, de manera disruptiva, unes eines que prioritzaven la socialització. No va ser un canvi tecnològic, va ser una revolució social.

Facebook i Twitter (també Instagram, Linkedin…) ens van ensenyar una cosa més “interessant” o “xula” que podíem fer amb Internet: compartir, opinar, connectar…

La simplicitat del Like, Share i els 140 caràcters, van canviar el focus d’interès i ens vam “oblidar una mica” del vídeo on demand.

 

11 anys de Facebook….

Ara però, passats 11 anys de l’inici de Facebook i consolidada la grandiosa massa crítica de les xarxes socials (FB +1,4 bilions d’usuaris, Twitter 288 milions d’usuaris actius, Spotify 60 milions d’usuaris…), el vídeo torna a treure el cap. Però no només des de plataformes de consum de continguts (lloguer de pel·lícules, pujar vídeos, compartir curiositats, etc…) sinó com a potent eina de màrqueting.

Facebook,, Twitter i Spotify estan a punt d’estrenar la publicitat en vídeo a les seves plataformes.

No es tracta tan sols de la migració d’un sistema de publicitat tradicional (espots de TV) a Internet. La manera de créixer i d’implementar novetats d’aquestes empreses està basada en l’anàlisi del comportament dels usuaris. Grans quantitats de dades ajuden a aquestes empreses a fer els passos següents, i si ara s’hi posen (i totes al mateix temps), és que el vídeo com a suport publicitari deu funcionar a Internet.

 

Youtube…

…ja porta anys posant preloads d’espots davant del vídeo que es vol veure. Un pas per davant de la resta, en matèria de consum de vídeo, youtube ofereix ara eines d’analítica a tercers dels seus propis anuncis a youtube. Una Google Analytics però per a vídeos publicitaris.

 

“Entre les nostres prioritats, el vídeo és la número 1, la número 2 y la número 3” (FB)

Aquest és el titular de l’entrevista a Nicola Mendelshon, vicepresidenta de Facebook i responsable de FB a Europa, Orient Mitjà i Àfrica, que va publicar La Vanguardia el 30 de novembre de 2014.  La claredat amb la que Mendelshon expressa que el vídeo serà clau per a FB és el que em va portar a escriure aquest post.

Facebook fa uns mesos va implementar els vídeos al timeline i en autoplay. Perquè? pensen en nosaltres? No i si… han estat testejant quin cas fem d’aquests vídeos en autoplay. Els veiem? amb so o sense? quins ens agraden més? els veiem del tot o només 5 segons?…. el que hem vist fins ara als nostres timelines  ha estat en el fons un test per fer el gran pas: publicitat en vídeo i autoplay al nostre timeline…

 

Spotify està també a punt de permetre als seus anunciants que es mostrin en vídeo. Alguns dubtes en aquest cas… quan estiguem escoltant música pel carrer ens obligaran a treure el mòbil de la butxaca per veure l’anunci? no ho crec… (espero!), imagino que serà tant sols per a les versions desktop. Caldrà veure-ho.

 

Ha arribat doncs el moment del vídeo? si? serà tant sols a nivell de publicitat? avançarà en paral·lel la simplificació del consum de VOD?

Segons un estudi del Content Màrqueting Institut, el 55% del tràfic a Internet al 2016 serà vídeo.

 

Si una imatge val més que 1.000 paraules, 24 imatges per segon (1 segon de vídeo -conté 25 imatges, en principi) valen més de 24.000 paraules. I si a sobre és “social”…

 

Enllaços relacionats:
> Post al bloc de Facebook sobre la publicitat als vídeos
https://www.facebook.com/business/news/Premium-Video-Ads-on-Facebook
> Post a Mashable sobre els anuncis de vídeo a FB
> 55% del tràfic a Internet el 2016 serà vídeo:
http://www.smartinsights.com/social-media-marketing/youtube-marketing/online-video-tips-integrated-content-marketing/
> Content Mk Institute
http://contentmarketinginstitute.com/
> Entrevista a LV a Nicola Mehdenslon FB
> L’èxit de Vine a través del blog de TAMBA
http://www.tamba.co.uk/thinking/blog/the-rise-of-vine/

 

 

CAST >  __________________________________________________________________________________

El vídeo “social” 

Las cosas en Internet, en el fondo, no pasan tan rápido… intento centrar el tema:

¿Des de cuando se habla del Video a la Carta o Video On Demand (VOD)?

Algunos de los que trabajamos en el sector audiovisual hablamos de que en el futuro (o presente) el espectador escogerá el contenido de video que quiera y cuando quiera, sin depender de los horarios impuestos por las televisiones… y no ha sido hasta ahora que la cosa empieza a andar de verdad.

A través de los televisores inteligentes conectados a Internet (smartTVs), las cadenas empiezan a ofrecer sus programas a la carta. También servicios a través de Internet tipo Netflix, Google Play, iTunes o las apps y plataformas propias de cada cadena (3alacarta, etc…) están haciendo posible esta realidad.

Pero aún y así, este consumo aún no es masivo. Los que somos usuarios proclamamos sus virtudes, hacemos ruido alrededor del tema y hacemos los esfuerzos necesarios para usarlo pero… en realidad, aún no está del todo implantado. Sin ninguna duda es necesario un cambio de hábitos sociales importante, para masificarlo es necesario que la oferta sea más sencilla y unificada.

Cuando parecía que la gran innovación estaría relacionada con el VOD (ya que la tecnología lo empezaba a permitir), llegaron, de manera disrruptiva, unas herramientas que priorizaban la socialización. No fue un cambio tecnológico, fue una revolución social.

Facebook i Twitter (también Instagram, Linkedin, etc…) nos enseñó una cosa más interesante o chula que podíamos hacer con Internet: compartir, opinar, conectar…

La simplicidad del Like, Share i los 140 caracteres, cambiaron el foco de interés y nos olvidamos un poco del VOD.

Pero ahora, pasados 11 años del inicio de Facebook y consolidada la enorme masa crítica de las redes sociales (FB +1,4 billones de usuarios, Twitter 288 millones de usuarios activos, Spotify 60 millones de usuarios…), el video vuelve a sacar la cabeza. Pero no solo des de las plataformas de consumo de contenidos (alquiler de películas, subir videos, compartir extravagancias, etc…) sino como herramienta potente de marketing.

FB, Twitter, Spotify, están a punto de estrenar publicidad en video en sus plataformas. 

No se trata solo de la migración del sistema de publicidad tradicional (spots TV) a Internet. La manera de crecer y implementar novedades de estas empresas está basada en el análisis del comportamiento de los usuarios. Cantidades de datos ingentes ayudan a estas empresas a hacer los siguientes pasos, y si ahora se ponen todas de acuerdo, es que el video como soporte publicitario funciona.

 

Youtuve ya lleva años apostando por los preloads de spots delante del video deseado. Un paso por delante de los demás en materia de consumo de video, Youtube ofrece ahora herramientas de analítica a terceros de sus propios anuncios en Youtube. Un Google Analytics pero para videos publicitarios.

 

“Entre les nostres prioritats, el vídeo és la número 1, la número 2 y la número 3” (FB)
Este es el titular de la entrevista a Nicola Mendelshon, vicepresidenta de Facebook y responsable de FB en Europa, Oriente Medio y África, que publicó LV en 30 de noviembre de 2014. La claridad con la que Mendelshon expresa que el video será clave para PB me hizo pensar y de hecho es lo que me llevó a escribir este post.

Facebook implementó unos meses atrás los videos en autoplay en el timeline. ¿Por qué? ¿piensan en nosotros? No y si… han analizado y testeado que caso hacemos de estos video. ¿Los vemos? ¿con o sin sonido? ¿cuales gustan más? ¿los vemos enteros o solo 5 segundos?… lo que hemos visto hasta ahora en nuestros timelines, no ha sido nada más que un test para hacer el gran paso: publicidad en video y autoplay en nuestro timeline.

Spotify también está a punto de permitir a sus anunciantes que se muestren en video.

¿Ha llegado el momento del video? ¿será solo para la publicidad? ¿avanzará en paralelo la simplificación del consumo de VOD?

Según un estudio del Content Marketing Institute, el 55% del tráfico de Internet en el 2016 será video.

Si una imagen vale más que 1.000 palabras, 1 segundo de vídeo vale 24.000 palabras (1 segundo de vídeo contiene 24 imágenes), ocupan menos y son  “sociales”… 

 

Enlaces relacionados:

– Post en el blog de Facebook sobre la publicidad en los videos del timeline https://www.facebook.com/business/news/Premium-Video-Ads-on-Facebook

– Post en Mashable sobre los anuncios de video en FB http://mashable.com/2014/03/13/facebook-video-ads-news-feed/

– 55% del tráfico en Internet el 2016 será video http://www.smartinsights.com/socialmedia-marketing/youtube-marketing/online-video-tips-integrated-content-marketing/

– Content Mk Institute http://contentmarketinginstitute.com/

– Articulo entrevista de  LV a Mehdenslon FB http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/2014/11/30/pagina-12/94697870/pdf.html?search=internet

– El éxito de vine a través del blog de TAMBA: http://www.tamba.co.uk/thinking/blog/the-rise-of-vine/

 

 

 

 

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>